Druppels bloed in Gethsemané

De laatste dag voor zijn sterven bracht Jezus de avond biddend door in de Hof van Gethsemané. Gethsemané betekent ‘olijfpers’, de plaats waar de olijven geperst worden tot ze knappen en het rode vocht tevoorschijn komt. Dit is wat er met Jezus gebeurde in Gethsemané. Op deze plek vond de meest dramatische worsteling in de wereldgeschiedenis plaats. Beroofd van elke menselijke steun werd Jezus dodelijk beangst. De worsteling was zo hevig dat zijn zweet als bloed¬druppels werd, die op de aarde vielen11 .

Het fenomeen ‘bloed zweten’ staat medisch bekend onder de naam hematidrosis. Rond de zweetkliertjes bevinden zich verschillende bloedvaten. Door bovenmatige stress trekken deze vaten samen. Als de extreme emoties weer afnemen, verwijden de bloedvaten zich tot het punt dat zij breken. Het bloed stroomt dan in de zweetkliertjes. Als deze vervolgens veel zweet beginnen te produceren, stuwen zij het bloed naar de oppervlakte, waardoor druppels zweet zich met dit bloed vermengen. De vraag is niet of het mogelijk is dat Jezus bloed heeft gezweet. De werkelijke vraag is: wat heeft Jezus zo’n enorme strijd gekost dat Hij bloed begon te zweten?

Jezus smeekte God om niet het kruis, maar ‘de beker’ van Hem weg te nemen: ‘Vader, indien U wilt, neem deze beker van Mij weg; doch niet mijn wil, maar de uwe geschiede12 !’ Over welke beker had Jezus het? Het antwoord vind je in het bijbelboek Jeremia, dat spreekt over ‘de beker van Gods toorn’ die door de zonden van de volkeren tot de rand toe is gevuld13 . De volken moeten deze beker, gevuld met hun zonden, zelf leegdrinken. Het gevolg daarvan is dat zij vanaf dat moment zullen worden verlaten, gehaat en vervloekt. Jezus wist dat God Hem vroeg deze beker in onze plaats leeg te drinken.

Vorige Volgende
Bekijk alle afbeeldingen

adminDruppels bloed in Gethsemané