De doornenkroon

Na de wrede geseling namen de soldaten Jezus mee naar de binnenplaats. Daar riepen ze het hele bataljon bij elkaar, zo’n zeshonderd manschappen. Jezus, half bewusteloos, werd door de soldaten bespot. Zonder dat Pilatus hiervoor opdracht had gegeven, rukten ze Hem de kleren van het lijf en zagen het als ‘een goede grap’ om over de kapotgeslagen rug van deze provinciale Jood een rode Romeinse soldatenmantel te hangen. Jezus was door zijn volksgenoten als een koning Jeruzalem binnengehaald, daarom gaven ze Hem spottend een rietstok in zijn hand – als een scepter – en vlochten ze van doornige twijgen een ‘kroon’ en zetten deze hardhandig op zijn hoofd.

De doornenkroon was waarschijnlijk vervaardigd uit gedroogde takken van de Zizyphus spina, een boom die vlijmscherpe doorns heeft van 2,5 centimeter lang, die gemakkelijk de schedelhuid kunnen doorboren.

Spottend vielen de soldaten voor Jezus op de knieën en brachten Hem de ‘koninklijke groet’. Ze spuugden Hem in het gezicht, rukten de rietstok weer uit zijn hand en sloegen Hem ermee op het hoofd, zodat de vlijmscherpe doorns door zijn huid drongen en Hij voor de vijfde keer begon te bloeden59 . De ‘kroning’ van Jezus op de binnenplaats was niets minder dan een profetische handeling waardoor God ons wil laten zien wat het vijfde wonder van het kruis voor ons betekent.

Jezus is gekomen om gekroond te worden met de doornenkroon van jouw leven.

Vorige Volgende
Bekijk alle afbeeldingen

adminDe doornenkroon