Het wonder van de wedergeboorte

Op het moment dat één van de soldaten zijn speer in de zij van Jezus stak, kwam er water en bloed uit. Het begin van een geboorte begint altijd met het vrijkomen van water en bloed. Toen het water en het bloed uit het lichaam van Jezus stroomden, was dit het begin van jouw wedergeboorte. Jezus bracht aan het kruis een nieuwe generatie kinderen van God voort. Hij was niet alleen het Lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt. Hij was als een moeder, die leven gaf aan een nieuw mens.

Het Griekse woord voor ‘zijde’ is pleura en betekent tevens rib. De speer in Jezus’ zij doet denken aan Genesis, waar staat hoe God uit de rib van Adam een nieuwe mens (Eva) schiep79 . Zoals God Eva vormde uit de rib van Adam, zo vormde God een nieuwe mens uit Jezus! Jij wordt opnieuw geboren vanuit de plaats in de zij, waar Jezus doorboord is; een soort baarmoeder. Het is opmerkelijk dat Jezus vlak voor zijn sterven sprak over de barensweeën van een vrouw die bedroefd is als haar tijd is gekomen om te baren. Maar wanneer het kind er eenmaal is, denkt ze niet meer aan haar pijn, omdat ze blij is dat ze een nieuwe mens ter wereld heeft gebracht80 .

Door het wonder van het kruis is er een hele nieuwe mensheid uit Jezus geboren. Zonder het kruis zou het wonder van de wedergeboorte nooit in jouw leven hebben kunnen plaatsvinden. Het wonder van het kruis brengt een totaal nieuwe schepping voort: ‘Als u christen wordt, wordt u van binnen helemaal nieuw. U bent als het ware opnieuw door God geschapen. Er is een heel nieuw leven begonnen81 .’

Vorige Volgende
Bekijk alle afbeeldingen

adminHet wonder van de wedergeboorte